Duurzaam29 nov '12 15:15

Varkenshouders willen uit het verdomhoekje

Auteur: Pieter van den Akker

Varkenshouders willen uit het verdomhoekje en laten iedereen meekijken om te bewijzen dat er niks mis is met hun branche. "Als je niks te verbergen hebt, hoef je ook niet bang te zijn voor controleurs."

Iedere varkensboer moet een luchtwasser hebben om schadelijke stoffen en vieze luchtjes te filteren. Maar bij controles worden nog wel eens misstanden geconstateerd. Steeds meer varkenshouders zetten hun meetgegevens nu realtime online, zodat iedereen kan meekijken. Verslaggever Jeroen Stans keek bij varkenshouder Ton van Gerwe in Schaijk die volledige openheid wil.

Klagen
"Hier lopen we de eerste kamer binnen van de luchtwassers", vertelt Van Gerwe. Onze verslaggever: "Oh, dit slaat meteen op je keel." De varkenshouder: "Ja, ach, ik ben er wel aan gewend. Maar ik kan me wel voorstellen dat je als je de buurman bent en je ruikt deze lucht gaat klagen."

In de volgende kamer ruikt het alsof je in de bossen loopt, zegt Van Gerwe dan. Jeroen Stans: "Een drassig bos, maar het is een wereld van verschil met de eerste deur", beaamt hij.

"Daar is het ook om begonnen, daar hebben we voor geïnvesteerd", legt Van Gerwe uit. Hij heeft op deze locatie 5 duizend 'vleesvarkens' en 850 zeugen.

Boslucht
De luchtwasser is gebouwd tegen de stal aan. Aan de buitenkant zijn de houtsnippers te zien om het laatste restje lucht er nog uit te krijgen. Het systeem werp z'n vruchten af, vindt onze verslaggever."Ik ben er nu een beetje aan gewend, maar je slaat er niet meer steil van achterover." Van Gerwe: "Het is meer een boslucht. Het zijn de wortels van dennenbomen en die halen de laatste luchtjes er uit."

Uitbreiden
Waarom hij dat doet? "Ten eerste voor de buren, dat ik iedereen niet tot last ben. En als je dit niet bouwt, kan je sowieso niet uitbreiden in Nederland. Dus het moet ook. Maar ik vind het vooral fijn dat ik geen klachten hoor als ik mensen tegenkom."

Klik op de gele balk onder de foto om te luisteren naar de reportage van verslaggever Jeroen Stans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen