Duurzaam26 apr '12 15:20

Conflict over kosten kolencentrales

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De bouw van drie nieuwe kolencentrales in Nederland gaat leiden tot aanzienlijk hogere kosten op het energienet. Aan Den Haag de vraag: wie de betaalt deze rekening?

Ongeacht de energiebron, groen of grijs, de investeringen van aansluiting op het Nederlandse stroomnet zijn enorm – de aansluiting brengt jaarlijkse kosten van €40 mln met zich mee.

Wie betaalt?
De eindgebruiker moet voor de kosten opdraaien, vind demissionair minister Verhagen (CDA). De Consumentenbond stelt hiertegenover dat de rekening bij de energiebedrijven Essent, Eon en Electrabel moet worden gelegd – zij zijn verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe kolencentrales. De rekening zou ook over alle Nederlandse energiebedrijven verspreid kunnen worden.

Vieze energie
Sjoera Dikkers, Tweede Kamerlid PvdA, licht toe: “Dit soort grote infrastructurele projecten vergen grote kosten en het is niet altijd mogelijk de aansluiting volledig bij het energiebedrijf neer te leggen.” Dikkers vervolgt: “Als voorstander van duurzame energie vinden wij hoe schoner de energie, hoe lager de kosten voor de aansluiting zouden moeten zijn. Tegen leveranciers van vieze energie zou je eigenlijk willen zeggen, betaal iets meer.”

De drie nieuwe kolencentrales worden in 2013 aangesloten op het elektriciteitsnet.

Gerelateerde artikelen