Duurzaam13 mei '11 22:33

Vliegtuig op zonne-energie naar Brussel

Auteur: Jorn Lucas

Een Zwitsers vliegtuig dat op zonne-energie vliegt heeft zijn eerste internationale vlucht gemaakt. Het toestel steeg 's ochtends op in de Zwitserse plaats Payerne en landde dertien uur later op de luchthaven van Brussel.

Honderden nieuwsgierigen en vliegtuigspotters wachtten het toestel op. Prins Filip volgde het laatste halfuur van de vlucht van de Solar Impulse vanuit een helikopter. "Dit is fantastisch", zei Bertrand Piccard, de initiatiefnemer van het project. "Met deze vlucht willen we de politieke beleidsmakers aanmoedigen een ambitieuzere energiepolitiek te voeren."
Gewicht van een auto
De Solar Impulse combineert de spanwijdte van een commercieel verkeersvliegtuig met het gewicht van een personenauto. De vleugels zijn volgebouwd met zonnecellen die het toestel van energie voorzien. De Solar Impulse blijft nog een aantal dagen op Brussels Airport staan. Van 23 tot 29 mei zal het vliegtuig er uitgebreid voorgesteld worden. Daarna vliegt het naar Le Bourget in Parijs waar het als speciale gast zal figureren op het 49ste Salon International de l'Aéronautique et de l'Espace van 20 tot 26 juni.
Rond de wereld
Vorig jaar schreven de bedenkers van het vliegtuig al geschiedenis door er ruim een etmaal lang non-stop mee boven Zwitserland te cirkelen op zonne-energie. Binnen twee jaar willen zij met de Solar Impulse rond de wereld vliegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen