Duurzaam27 mrt '12 17:08

Eurocrisis vernietigt investeringsklimaat windenergie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eurocrisis vormt een verwoesting voor het investeringsklimaat stelt een Deens onderzoeksbureau. Dit heeft alles te maken met het wegvallen van de overheidssteun.

Het onderzoeksbureau BTM heeft haar prognoses met bijna 14 procentpunt naar beneden bij moeten stellen. Dit betekent dat de waarde van de totale windsector nog wel zal groeien van €52,2 mrd in 2011 naar €86,3 mrd in 2016 – een stijging van 11 procent per jaar.

Het aanpassen van de verwachting “is gerechtvaardigd door het feit dat de huidige schuldencrisis in de eurozone tot paniek heeft geleid in een aantal ontwikkelde markten,” verklaarde BTM.

“Zulke maatregelen voeren de druk op om ondersteuning voor hernieuwbare energie terug te dringen, met  een vernietigend effect op de investeringsbereidheid in de windindustrie.”

Koploper
Uit de cijfers van BTM blijkt dat de Deense onderneming haar leidende positie behoudt met een marktaandeel van 12,9 procent. Vestas beleefde een roerige start van 2012. Binnen een week kondigde het bedrijf aan orders te hebben binnengesleept in zes landen, om het nieuws op te volgen met het verlagen van de omzetprognose en een daarop volgende herstructurering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen