Duurzaam30 mrt '12 11:57

Nederland niet in top 20 duurzame banken

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse banken zijn niet vertegenwoordigd in de ranglijst van duurzame banken die Bloomberg elk jaar samenstelt. Europese banken domineren de lijst.

Dat toont een analyse van Bloomberg naar het duurzame beleid van banken. Hierbij let het financiële onderzoeksbureau op zowel het investeringsbeleid van banken als de verduurzaming van eigen operaties.

Bloomberg heeft alleen gekeken naar de grootste, beursgenoteerde banken ter wereld. Hierdoor vallen bijvoorbeeld Rabobank en ABN Amro, alsmede Triodos en ASN, buiten de analyse.

ING, de enige Nederlandse bank die groot genoeg was om in aanmerking te komen, kwam niet terug in de top 20.

Europa

Het Spaanse Banco Santander was net als vorig jaar de meest duurzame bank ter wereld. De bank dankte zijn positie aan grote investeringen in zonne- en windenergie. Op de tweede plaats stond de Amerikaanse Bank of America.

Met 13 plaatsen in de top 20 werd rest van de lijst gedomineerd door Europese banken. Op de derde plaats was het Italiaanse Intesa Sanpaolo terug te vinden die zijn energeverbruik in 2011 met 6 procent wist terug te dringen. Verder was Engeland met vier banken goed vertegenwoordigd.

Investering

Bloomberg becijferde dat er in 2011 ongeveer €200 mrd aan investeringen in hernieuwbare energie zijn gedaan - een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Critici tekenen echter aan dat banken van twee walletjes eten. Tegenover de investeringen in groene energie staan forse bijdrages aan bijvoorbeeld kolencentrales. Sinds 2005 is meer dan €230 mrd in de kolenindustrie geïnvesteerd. Kolencentrales zijn goed voor 40 procent van alle menselijke CO2-uitstoot.

Gerelateerde artikelen