Duurzaam2 jul '12 14:46

Australiërs niet blij met invoering CO2-belasting

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De nieuwe belasting op de uitstoot van CO2 die afgelopen zondag is ingevoerd in Australië, is weinig populair bij de industrie en de Australische bevolking.

De belasting geldt voor zo'n driehonderd bedrijven en gemeenteraden. Zij moeten nu 23 Australische Dollar per vierkante ton koolstofuitstoot betalen, in de EU is dit bedrag 8,15 Euro per verkante ton. Het minderheidskabinet van premier Julia Gillard hoopt hiermee de CO2-uitstoot in Australië te verminderen en daardoor de opwarming van de aarde tegen te gaan. Australië heeft op dit moment het hoogste niveau van CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking van alle eerste wereldlanden.

Protesten

De bedrijven die voor de meeste vervuiling zorgen, zijn echter niet te spreken over de maatregel omdat zij bang zijn dat hun winsten erdoor zullen dalen. Maar ook de burgers zijn ontevreden: zondag gingen 2000 demonstranten de straat op. Uit een kranten poll blijkt tevens dat 62 procent van de Australische stemmers tegen de invoering van de belasting is. Zij vrezen voor een lagere werkgelegenheid en hogere elektriciteitsrekeningen.

Premier Gillard ging de afgelopen week langs verschillende radio- en televisiestations om de maatregel toe te lichten. Zij gaf aan dat het mee zal vallen met de impact van de belastingen op de economie. Bewoners zullen volgens haar vooral van andere belastingverlagingen profiteren, die worden ingevoerd als compensatie voor de CO2-belasting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen