Duurzaam8 nov '11 15:15Aangepast op 9 nov '11 14:32

Eindelijk akkoord over Australische koolstofwet

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na een heftige strijd van tien jaar is de koolstofregeling, waarin belasting op koolstofuitstoot wordt geheven, eindelijk goedgekeurd door het Australische senaat.

Ondanks de hevige protesten van de Australische bevolking en de oppositiepartijen wist de omstreden premier Julia Gillard de wet er door heen te krijgen. De aanname is één van de grootste hervormingen in de afgelopen tien jaar. Dankzij de nieuwe wet beschikt Australië over de meest uitgebreide koolstofregeling buiten Europa.

De koolstofregeling
Australië heeft de meeste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking ter wereld. Dit is te wijten aan de sterke afhankelijkheid van energie uit kolencentrales. Met de koolstofregeling probeert de regering bedrijven financieel te prikkelen om hun koolstofuitstoot terug te dringen en over te schakelen op duurzame energiebronnen.

Per uitgestoten ton CO2 moeten bedrijven voortaan 17,2 euro gaan betalen. Met deze regeling zal Australië haar doelstelling om in 2020 haar uitstoot met vijf procent ten opzichte van 2000 te hebben teruggedrongen makkelijker behalen.

Omstreden wetten
Met name de conservatieven wisten de invoering van de koolstofwet lange tijd te blokkeren. De uiteindelijke goedkeuring is dan ook een overwinning voor de Australische premier. De wet vormt een centraal onderdeel in de strijd van de overheid tegen klimaatverandering en het terugdringen van CO2-uitstoot.

Gerelateerde artikelen