Duurzaam20 okt '11 08:15

Nederland overtreedt atoomregels

Auteur: BNR Webredactie

Nederland overtreedt de internationale regels voor het toezicht op kerncentrales. De dienst die verantwoordelijk is voor de veiligheid en het toezicht op de kerncentrales is namelijk niet onafhankelijk, schrijft Trouw.

Sinds Maxime Verhagen minister van Economische Zaken is, vallen de bevordering van kernenergie, de vergunningverlening en het toezicht op kerncentrales onder één minister. En dat is niet volgens de regels van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), schrijft Trouw.

Volgens de krant krijgt het personeel zijn opdrachten direct van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en vallen bevordering, vergunningen en toezicht dus onder één minister.

Gevolgen
Hoogleraar energie Wim Turkenburg denkt dat ons land bij de volgende inspectie een opmerking van IAEA kan verwachten. Hij is bang dat men gaat stimuleren dat kernenergie wordt toegepast en het minder nauw neemt met de veiligheidsregels. "Het toezicht moet een volstrekt onafhankelijke dienst zijn en de minister moet daar niets over te zeggen hebben."

 

Gerelateerde artikelen