Duurzaam28 nov '12 07:29

D66 wil eerlijker heffing op energierekening

Auteur: BNR Webredactie

Gezinnen en kleine ondernemers zoals de bakker, gaan minder betalen voor groene stroom op hun rekening. Dat staat in een voorstel van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven aan minister Henk Kamp van Energie.

Tweede Kamerlid van D66 Stientje van Veldhoven
Tweede Kamerlid van D66 Stientje van Veldhoven

Daarnaast zouden grootverbruikers niet langer mogen profiteren van een laag tarief, vindt Van Veldhoven.

Het kabinet wil dat in 2020 van alle energie 16 procent duurzaam wordt opgewekt. Om groene energie te stimuleren gaat de hefing via de zogeheten regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) omhoog. Het vorige kabinet kondigde eerder aan dat de energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2013 met ongeveer 9 euro omhoog zou gaan; in 2028 zou dat bedrag kunnen oplopen tot circa 120 euro per jaar.

Stijgende rekening voor grootverbruikers
Van Veldhoven becijferde dat een gezin in haar voorstel in 2017 uiteindelijk 26 euro minder kwijt is, terwijl de bakker bijna 100 euro minder hoeft te betalen. In 2013 zou het nog gaan om respectievelijk 3 en 11 euro. Grootverbruikers als tuinders of het staalbedrijf zien hun energierekening juist fors stijgen.

De PVV wil van deze heffing af. De partij wil niet dat gewone gezinnen honderden - en bedrijven vele duizenden euro's per jaar gaan betalen voor wat de PVV-Kamerlid Reinette Klever een windmolenheffing noemt. Het is haar een doorn in het oog dat er 4,2 miljard euro subsidie beschikbaar is voor een windmolenpark in de Waddenzee. "Dit kabinet komt met een nieuwe windmolenheffing bovenop de bestaande energiebelasting om miljarden euro's aan subsidies uit te delen. Een schande'', aldus Klever.

Gerelateerde artikelen