Duurzaam2 mei '11 06:18

De duinen branden weer, arrestaties

Auteur: Edme Koorstra

De duingebieden van Noord-Holland zijn zondag opnieuw getroffen door meerdere branden. De politie hield twee mensen aan, maar verstrekte daarover nog geen details.

De grootste brand woedt in de Schoorlse duinen. Daar is tot dusver zeker 30 hectare duingebied in vlammen opgegaan. De brandweerkorpsen die de brand bij Schoorl zondagavond bestrijden, gaan de hele nacht door met hun werk.
Noodverordening
Om mensen ook maandagochtend uit het getroffen gebied weg te houden, stelde burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen in de nacht van zondag op maandag een noodverordening in. Volgens een gemeentewoordvoerster moet met de maatregel voorkomen dat mensen 's ochtends onderweg naar school of naar hun werk het risicogebied doorkruisen. "In sommige gevallen hebben we liever dat ze een wat langere route nemen'', stelde de zegsvrouw.
Brand in Zijpe, Egmond aan Zee
Ook in andere Noord-Hollandse duingebieden brak zondag brand uit. Een brand bij Zijpe werd in de loop van de avond gedoofd en ook een kleinere brand bij Egmond aan Zee was zondagavond al onder controle.
De gemeente Bergen liet weten dat maandag indien nodig blushelikopters worden ingezet om het vuur bij Schoorl te lijf te gaan. De inzet van blushelikopters was zondag niet meer mogelijk, omdat ze pas na het vallen van de duisternis zouden arriveren.
'Intense beschadigingen'
Volgens burgemeester Hafkamp is de brand vele malen groter dan die van zaterdagavond. Die verwoestte een heidegebied met een oppervlakte gelijk aan zo'n twaalf voetbalvelden. Ook zondag was de schade aan de natuur enorm, stelde burgemeester Hafkamp. "Er is sprake van intense beschadigingen. Het is bijna niet te bevatten."
Door de brand moesten in het duingebied van Schoorl twee woningen worden ontruimd die eigendom zijn van Staatsbosbeheer. Hoeveel mensen er wonen, is niet bekend. Verdere evacuaties zijn niet nodig gebleken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen