Duurzaam24 nov '12 17:05Aangepast op 25 nov '12 17:53

Fuji's Energy Hunter richt pijlen op energieverkwisting

Auteur: Thijs Baas

1,2 miljoen euro per maand. Dat is de energierekening van Fuji in Tilburg, een gigantisch fabrieksterrein waar ze fotopapier en offsetplaten voor drukkerijen produceren.

Logisch dat ze die kosten willen drukken, en dat lukt heel behorlijk. Eneco plaatste vijf windmolens op het terrein, inclusief een energie-manager, die tot in detail inzicht geeft in de energiestromen in het bedrijf. En ze hebben een Energy Hunter: een medewerker die wat besparingsideeën in de bedrijfsideeënbus heeft gedaan, en daar nu zijn werk van heeft kunnen maken.

In de Fuji-fabriek worden op een twaalfhonderd meter lange productielijn offsetplaten op allerlei manieren bewerkt. Twee processen die er worden uitgevoerd zijn verantwoordelijk voor 36 en 30 procent van het enorme energieverbruik in de fabriek. En dat moet zuiniger kunnen.

Gezond boerenverstand
De Enegry Hunter kijkt naar eigen zeggen met gezond boerenverstand naar processen, om te kijken waar de verkwisting van energie is terug te dringen. "De eerste stap van de trias energetica is: 'wat je niet verkwist, hoef je ook niet bij te brengen. De grootste verkwisting zit vooral in het good energy housekeeping: wat je niet nodig hebt moet je tijdig afzetten en ook pas laat opstarten."

Maar ook met betere isolatie is nog een wereld te winnen: met een investering van 20.000 euro is zomaar 6 ton bespaard. En met het besparingsprogramma in de zijplint bespaart Fuji nog eens 85.000 euro per jaar aan warmte, met isolatie, meldt de Energy Hunter trots. "Het is niet sexy, maar het levert wel veel geld op. En daar zitten we hier voor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen