Duurzaam21 jul '12 12:21

Zwemmen? Pas op voor maagklachten!

Auteur: Melvin Captein

Nu het weer iets aantrekt kan langzaam aan een gang naar het strand gedacht worden. Door de eerdere regenval is echter ongezuiverd rioolwater in zee geloosd en kan het een onsmakelijke plons worden.

De zwemwaterkwaliteit van het zeewater kan slecht zijn omdat in een periode met veel regen regelmatig ongezuiverd rioolwater geloosd wordt in zee. Scheveningen heeft dat inmiddels opgelost, maar bij Katwijk geldt bijvoorbeeld om die reden de komende dagen een negatief zwemadvies.

Lozen
Het probleem bij Scheveningen en Katwijk sleepte al jaren. Bij overvloedige regenval kon de riolering de watermassa niet meer aan, met als ultieme oplossing het rioolwater ongezuiverd in zee te lozen. Het gevolg was ongezond zwemwater bij de twee populaire badplaatsen.

In Scheveningen is het probleem intussen aangepakt. De riolering is aangesloten op een ander netwerk, waardoor het water dat op zee gespuid wordt altijd gezuiverd is, zei een woordvoerster van de gemeente Den Haag.

Maagklachten
Op het strand van Katwijk geldt er echter tot begin volgende week een waarschuwing, uitgevaardigd door de provincie Zuid-Holland. "Daar is ongezuiverd rioolwater geloosd, in verband met de hevige regenbuien", aldus een woordvoerster. Aan de noordzijde van de boulevard lopen zwemmers "kans op maag- en darmklachten’’, staat op de website zwemwater.nl "Op sommige plaatsen kan er wel weer worden gezwommen. Maar wij adviseren mensen om de borden bij het strand altijd goed in de gaten te houden.''

Een woordvoerder van de gemeente Katwijk laat weten dat ook daar maatregelen worden genomen, door het rioleringssysteem te verbeteren. Anderzijds vervuilen omliggende gemeenten de Oude Rijn, die bij de badplaats in de zee uitmondt. Dat bemoeilijkt het schoonhouden van het zeewater.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen