Duurzaam14 nov '12 12:32Aangepast op 14 nov '12 13:29

Staat voor de rechter door CO2-uitstoot

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als de Nederlandse Staat op korte termijn geen stappen onderneemt om de CO2-uitstoot terug te dringen sleept duurzaamheidsstichting Urgenda de Staat voor de rechter.

Dat is te lezen op de website www.wijwillenactie.nl. Urgenda stuurde eerder deze week al een brief naar de Staat waarin zij verzoeken de CO2-uitstoot per 2020 met 40 procent te verminderen. Reageert de Staat niet binnen vier weken met concrete maatregelen dan voelt de Stichting zich genoodzaakt naar de rechter te stappen.

Crowdpleiten
Op de website roept Urgenda burgers en bedrijven intussen op om alvast een bijdrage aan het proces te leveren. Dit kan door middel van het insturen van inhoudelijke argumenten, achtergrondinformatie, voorbeelden en jurisprudentie uit andere landen. Een team van juridische specialisten zal alle, door ‘crowdpleiting’ verkregen, suggesties meenemen in het maken van de dagvaarding.

Verantwoordelijkheid bij overheid
Hoewel de bijdrage van burgers minstens zo belangrijk is voor een transitie naar een duurzame maatschappij ligt er volgens de stichting ook een grote verantwoordelijkheid bij de overheid. “De overheid kan een grote versnelling genereren, door het juiste beleid in actie om te zetten en door goede informatie te verstrekken”, aldus Urgenda.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen