Duurzaam15 jun '12 18:32

Groene initiatieven van de grond

Auteur: Ruth Van der Vlugt

Lang verwacht en toch gekomen: De Green Deals. Deze week in BNR Duurzaam aandacht voor deze unieke samenwerking tussen het rijk en het bedrijfsleven.

Dierencentra verwarmen met kattenbakkorrels, de Nederlandse scheepvaart op schone brandstof LNG laten varen in 2015 en asbestdaken vervangen door zonnepanelen. Het zijn voorbeelden van de vele Green Deals waar demissionair minister Maxime Verhagen en staatssecretaris Atsma donderdag het startschot voor gaven in de Broodfabriek in Rijswijk.

De deal

Belemmeringen weghalen, vergunningen versnellen en financieringen rondkrijgen. Het is de taak van de overheid om samen met het bedrijfsleven, groene initiatieven nu wél van de grond te krijgen. En dat is gelukt, zegt ook demissionair minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Vol enthousiasme sprak ook hij tijdens de presentatie in Rijswijk: "Deze deals bewijzen dat groen en groei wél samen gaan." Aldus demissionair minister Maxime Verhagen.

Kritiek

Hoewel de Green Deals onder luid gejuich zijn ontvangen, blijft er kritiek. Kamerlid Liesbeth van Tongeren van Groenlinks liet in een reactie weten de deals nog niet te hebben bekeken. Toch is zij kritisch en denkt zij dat bestaande initiatieven slechts 'verpakt' worden met een 'Green Deal' strik.

Uitzending 13 juni 2012

Gaan groen en groei wel écht zo goed samen? In BNR Duurzaam te gast: Elfrieke van Galen van de Green Deal Board, Thijmen de Vries van de vereniging voor koffie en thee en Bert van Vuuren, directeur van Natural Plastics. Zij ontvouwen de Green Deal die zij met het rijk afsloten.

Luister zaterdag 16 juni tussen half 11 en 11 uur naar BNR Duurzaam met Hester van Dijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen