Dat stelt Koen Nouws Keij van de Stichting Diverzio - een stichting die lokale samenwerkingsverbanden stimuleert en zich 'inzet voor trajecten die meer gezond en duurzaam eten en drinken beschikbaar maken voor instellingen'. "Het is lekkerder en scheelt uiteindelijk veel geld."
"Wij zijn bezig met trajecten in regio's met honderd instellingen en producenten. Dan praat je over miljoenen euro's die in de regio geïnvesteerd worden en ook in die regio blijven. Als je alles bij elkaar optelt, dan heb je op heel veel punten heel veel winst behaald: er wordt meer in de economie van de regio geïnvesteerd en de zorgkosten kunnen naar beneden."
Belang samenwerking
Jelle Ferwerda van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek besefte ook het belang van deze samenwerking en maakte de overstap van asperges uit Peru naar boerenkool uit de Betuwe. Daardoor is het aandeel van het regionale voedsel flink toegenomen. "Als je kijkt naar procenten, zal dat ongeveer 40 procent zijn. Het ligt ook een beetje aan het seizoen. Hiervóór was dat bijna niets."
"De appels kwamen uit Zuid-Afrika, het vlees uit Uruguay. Het had geen smaak en het proefde nergens naar. Vandaar dat we gezegd hebben: we maken dat weer allemaal zelf. En nu zie je dat we daarin hebben geïnvesteerd en dat de bordjes echt leeggegeten worden." En dat legt de kliniek geen windeieren: "De waste-kant is omlaag gegaan en dat merk je met ontklieken."