Duurzaam30 mrt '12 18:45

Windturbine krijgt vleugels én verdubbelt conversie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Niet alleen vogels en vliegtuigen kunnen vliegen. Ook windturbines horen in dit rijtje thuis. Een innovatieve vliegende windturbine levert op 100 meter hoogte twee maal zoveel energie.

De Airborne Windturbine ontwikkeld door het Amerikaanse Altaeros Energies, dat gespecialiseerd is in windenergietechnologie, is onlangs met succes getest.

Helium

Door een turbine aan een met helium gevuld frame op te hangen, kon op ruim 100 meter hoogte windenergie opgewekt worden. De opgewekte energie wordt via spanningskabels naar de grond geleid, die tegelijkertijd de turbine op zijn plek houden.

Windkracht

Op die hoogte is de windkracht bijna vijf keer sterker dan de wind op normale landhoogte. Hierdoor produceerde de windturbine twee keer zoveel energie dan op de standaard ‘torenhoogte’ van windturbines van 80 meter.

Op basis hiervan kunnen de kosten van energieopwekking tot 65 procent worden verminderd stellen de onderzoekers van Altaeros Energies.

Ambitieus

Het Amerikaanse bedrijf, wat geleid wordt door alumni van de toonaangevende universiteiten Harvard en MIT, heeft zichzelf een nog ambitieuzer doel gesteld: de turbines te laten vliegen op ruim 300 meter.

Zo hoopt Altaeros Energies de conversie van windenergie te optimaliseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen