Duurzaam18 mei '12 12:04Aangepast op 23 mei '12 15:40

6 procent btw zonnepanelen vanaf 1 juli

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het 'Lenteakkoord' is besloten dat vanaf 1 juli de btw op zonnepanelen wordt verlaagd van 19 naar 6 procent. Energieleverancier Greenchoice biedt consumenten nu al een btw-korting.

Het besluit maakte Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) afgelopen woensdag bekend.

Kopersstaking
Sinds eind april heerste er onzekerheid in Den Haag over een mogelijke btw-verlaging op zonnepanelen. Hierdoor stelden consumenten het aanschaffen van zonnepanelen uit, aldus installateurs. Dit terwijl onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy (USP) eerder bekend maakte dat ruim 61% van de huiseigenaren op korte termijn zonnepanelen willen plaatsen.

Voordeel
Greenchoice hoopt door middel van een compenserende korting kopersstaking tot 1 juni te voorkomen. Het btw-voordeel betreft de kosten van de zonnepanelen. De installatie- en apparatuurkosten vallen hier niet onder.

Prijscompetitief
Momenteel ligt de Nederlandse prijs voor zonne-energie, inclusief installatiekosten, op ongeveer 15 eurocent per kWh. De prijs van fossiele energie ligt tussen de 21 en 25 eurocent per kWh – inclusief energiebelasting, transport, levering en btw. Onderzoeksbureau McKinsey verwacht dat zonne-energie binnen 10 jaar prijscompetitief is met traditionele stroom.

Doorbraak
Het Akkoord bevat meerdere andere doorbraken op gebied van milieu. Hieronder vallen ook het invoeren van een aardgasheffing, kolenbelasting, verhoogd belastingtarief van rode diesel en een eurovignet voor vrachtvervoer van twaalfduizend kilo of zwaarder. Ook is er een hogere hypotheek is mogelijk voor energiebesparende ingrijpen. De groene maatregelen leveren de overheid ruim €890 mln op.

Gerelateerde artikelen