Duurzaam15 aug '12 08:10

Dorpspomp gaat Nederland overspoelen

Auteur: Melvin Captein

De dorstige dorpeling kan gerust zijn. De komende jaren worden er op het platteland duizenden watertappunten uit de grond gestampt, waar iedereen gratis gemeentepils kan wegklokken.

Op lange termijn, tot 2020, moeten in steden en op het platteland duizenden watertappunten worden gerealiseerd als moderne variant op de dorpspomp. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin).

Keuze
In steden als Den Bosch, Utrecht, Groningen en Alkmaar staan ze al: de moderne watertappunten waar iedereen gratis wat kan drinken of een flesje kan vullen. Dat is ook het idee achter de komst van deze tappunten. "We willen mensen in de gelegenheid stellen te kiezen tussen bijvoorbeeld frisdrank of water, tussen waterflesje kopen of gratis vullen. Nu is er geen keuze'', aldus de woordvoerder van Vewin.

Vewin en de tien aangesloten waterbedrijven constateren al langere tijd een toenemende behoefte aan het drinken van water. "Dat is voor de bedrijven reden om ook hun kwaliteitsproduct te promoten. Nu zijn de openbare ruimten waar een watervoorziening is niet altijd de schoonste. In ieder geval nodigt het mensen vaak niet uit om er water te halen.’’

Watervlek
Nu zijn er enkele tientallen watertappunten in Nederland, maar in 2014 moeten dat er al enkele honderden zijn. "Daarna gaat het zich onherroepelijk als een ‘watervlek’ door het land verspreiden. In de jaren daarna komen er duizenden tappunten in steden en op het platteland bij fiets- en wandelroutes.’’

Belangrijk aspect bij de initiatieven is dat het drinken van kraanwater niet alleen milieuvriendelijker is, maar dat het ook bijdraagt aan het verminden van overgewicht, vinden de waterbedrijven. Daarom doet Vewin ook mee in het project om kraanwater te promoten vanaf het najaar in de JOGG-gemeenten (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Robuust
Waterbedrijf Dunea, dat onder meer actief is in Den Haag en Leiden, heeft veel ervaring met het realiseren van watertappunten in de duinen. Dunea gaat deze nu ook elders plaatsen. Ze moeten robuust zijn en bestand tegen bacteriën. Over de kosten worden meestal in gezamenlijkheid afspraken gemaakt tussen gemeenten en waterbedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen