Duurzaam2 okt '12 13:59

Extreme koeling maakt energieopslag mogelijk

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een techniek waarbij lucht wordt gekoeld tot vloeibare vorm maakt de opslag van overtollige energie mogelijk. De techniek zou zelfs met batterijen en waterstof kunnen concurreren.

Dat stelt The Institution of Mechanical Engineers (IMechE), een  technisch instituut in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de techniek kan overtollige hernieuwbare energie worden opgeslagen op momenten dat er minder vraag is.  Zo kan energie opgewekt in daluren efficiënter worden opgevangen.

Overtollige energie wordt gebruikt om lucht te koelen tot op een temperatuur waarbij deze vloeibaar wordt. De vloeibare lucht wordt vervolgens opgeslagen in een grote vacuümfles. Wanneer de vraag naar energie stijgt wordt de vloeibare lucht weer verwarmt tot kamertemperatuur. De verdamping zorgt er vervolgens voor dat er een turbine wordt aangedreven die elektriciteit produceert.

Highview Power Storage, het bedrijf dat de techniek gaat gebruiken, denkt dat er een efficiëntie van 70 procent bereikt kan worden. Dit is iets minder dan de energie-efficiënte van een batterij die op 80 procent ligt. Het Verenigd Koninkrijk heeft echter geen batterijenindustrie en het commerciële risico is dankzij het gebruik van standaard industriële componenten minimaal.  IMechE verwacht daarom dat de techniek kan concurreren met de opslag in batterijen en waterstof.

Gerelateerde artikelen