Duurzaam20 jun '11 17:13

Massale uitsterving dreigt voor oceanen

Auteur: Pieter van den Akker

De oceanen zijn er nog veel slechter aan toe dan tot nu toe werd gedacht en het onderwaterleven koerst in hoog tempo af op 'massale uitsterving'. Dat zeggen althans onderzoekers van IPSO, een internationaal instituut dat zich bezighoudt met onderzoek naar het leven op aarde.

De onderzoekers concluderen in een rapport dat later deze week verschijnt dat het verval nog nooit zo groot is geweest.
"De resultaten zijn schokkend", zegt wetenschappelijk directeur Alex Rogers van IPSO.
Methaan
Volgens Rogers speelt een groot aantal factoren een rol. Op de eerste plaats zijn dat bekende oorzaken als overbevissing, klimaatverandering en het smelten van de ijskappen.
Maar er zijn nóg verontrustendere ontwikkelingen, aldus Rogers. Zo belandt er veel methaan op de oceaanbodem en blijft er veel vuil kleven aan plastic voorwerpen die in zee belanden. Hierdoor sterven steeds meer vissen uit die zich tegoed doen aan dit 'voedsel'. Ook verschillende soorten zeevogels worden steeds vaker dood gevonden, met hun buik vol plastic.
'Plastic Island'
Illustratief voor de situatie is ‘Plastic Island’, dat midden in de Stille Oceaan ligt. Het eiland werd pas in 1997 ontdekt en is een drijvende vuilnisbelt. De vuilnisbelt bevindt zich in het midden van de grote wervelstroom die de Stille Oceaan omringt.
De troep bestaat uit wegwerpflessen, plastic zakken en verder uit miljoenen rietjes, deksels van milkshakebekers, strandspeelgoed, weggewaaid landbouwplastic, frisbees, touw en vislijnen. Plastic Island heeft een oppervlak dat minstens zo groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal samen.
Op beschikbare filmpjes en foto’s is goed te zien wat zulke vervuiling tot gevolg heeft. Oordeel zelf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen