Duurzaam3 nov '11 17:01Aangepast op 4 nov '11 15:00

Amsterdam krijgt duurzaam tattoomuseum

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlands eerste tattoomuseum is dankzij een unieke samenwerking tussen verhuurder en huurder een duurzaam museum geworden.

Aanstaande zaterdag wordt het museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam geopend door tatoo-artiest Henk Schiffmacher.

In het museum zijn onder andere tatoeages, schilderijen en prenten van over de hele wereld te bezichtigen, bijna allemaal afkomstig uit de verzameling van Schiffmacher. Naast de tatoeages heeft ook duurzaamheid een grote rol gespeeld bij het interieur van het museum.

Duurzaam Museum
Het nieuwe museum beschikt over verschillende duurzame technieken, zoals een warmteterugwininstallatie en een energiezuinig ventilatiesysteem. Ook zal er binnenkort een groen dak geplaatst worden. Verwacht wordt dat deze technieken 30 tot 40 procent energiebesparing zullen opleveren.

Uniek
De energiebesparingen zijn in het voordeel voor de huurder, terwijl de verhuurder de investeringen doet. Dit vormt vaak een belemmering voor duurzame investeringen.

In het geval van het tattoomuseum zijn de huurder en de verhuurder samen met  een energie-adviseur rond de tafel gaan zitten om hun duurzame ideeën te realiseren. Het resultaat: eenenergiezuinig museum, waarbij zowel de verhuurder als huurder profiteren van de duurzame investeringen.

Gerelateerde artikelen