Eyeopeners7 dec '15 19:14Aangepast op 8 dec '15 06:12

'We hebben de strijd om privacy al lang verloren'

Auteur: Karlijn Meinders

The Internet of Things, Big Data, terrorisme: allemaal dingen die van invloed zijn op hoe onze gegevens worden verzameld en bewaard. Ons privacy terugkrijgen lukt al niet meer, meent John Knieriem, maar we kunnen nog wel een manier vinden om het toezicht en (overzicht) te houden.

Innovaties kunnen een grote impact hebben op de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning, apps die bijhouden waar je bent en drones: allemaal nieuwe technieken die invloed hebben op bijvoorbeeld onze privacy. John Knieriem, van hostingbedrijf Intermax, ziet het somber in: "De strijd om onze privacy hebben we al lang verloren. Een nieuwe techniek zal altijd worden gebruikt, dat houd je niet tegen. Ik pleit er daarom voor dat we een gezaghebbend instituut optuigen dat veel beter toegerust is dan de huidige waakhond, dat is eigenlijk een tandeloze tijger met nauwelijks budget."

Terreur
Met de terroristische aanslagen van de afgelopen tijd, wordt de roep om het verzamelen en bewaren van data nog groter. Knieriem betwijfelt echter of het functioneel is. "Er worden nu wetsvoorstellen gedaan door Plasterk die nog veel verder gaan dan wat Amerika doet, maar je kunt je afvragen hoeveel zin dat heeft. Die data is er al. Achteraf blijkt iemand vaak al ergens in een bestand te staan. En helpt dat? Het gaat voor een groot deel om wat er met die data gebeurt. Hoe dat geanalyseerd wordt. Het zou mij overigens niets verbazen als in de toekomst zelfs de verkeerde gedachten hebben strafbaar wordt."

Alles online

Intermax heeft pas een Long Range Netwerk uitgerold. Een soort wifi 2.0, waardoor de ontwikkeling van The Internet of Things sneller mogelijk wordt. The Internet of Things is weer de ontwikkeling dat alles wat er bestaat uiteindelijk is aangesloten op het internet. Ook het jasje dat je draagt, of het pak melk dat je koopt. Alles is straks overal te volgen. Best eng, als je op je privacy gesteld bent. Kunnen we daar nog iets aan doen? Nee, zegt Knieriem dus. "Maar goed toezicht zou ertoe kunnen bijdragen dat we ervoor kunnen zorgen dat er geen misbruik gemaakt wordt van al die gegevens die worden verzameld."

Overheid eerst
Ook richtlijnen en normen kunnen daaraan bijdragen. De overheid zou deze volgens Knieriem dan wel als eerste moeten gaan toepassen. "Want zij zijn de allerslechtste bewaker van onze privacy. Bij gemeenten zijn allerlei gegevens gekoppeld aan elkaar, zonder dat er richtlijnen voor zijn. Bij de politie hangen er briefjes met wachtwoorden gewoon aan de beeldschermen. De overheid heeft het heel erg slecht op orde en daar zouden we ons zorgen over moeten maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen