
Tommaso Ghidini, hoofd materiaaltechnologie bij ruimte-organisatie ESA, vertelt dat het zelfs niet lang meer duurt voor het eerste maandorp gebouwd kan worden. En dat 3D-printen daar een enorm grote rol in speelt. "Wat we doen is we sturen een 3D-printer naar de maan. Die gebruikt vervolgens het maanstof dat al op de maan aanwezig is om huizen te printen."
Duurzaam produceren
Maar ESA gebruikt de nieuwste 3D-print technologieën ook op een andere manier. Om er onderdelen voor ruimteapparatuur mee te printen bijvoorbeeld. Handig, maar ook nog eens behoorlijk duurzaam. "In de Steentijd gebruikte mensen een groot blok steen en daar braken ze stukken vanaf, tot ze een voorwerp hadden in een bepaalde vorm. Dat doen wij ook in de fabrieken waar producten worden gemaakt, maar met 3D-printen bouw je het juist op vanuit het niets. Net als de natuur dat doet. Er is dan dus ook minder verspilling."
Noodsituaties
Maar niet alleen in de ruimtevaart biedt dit enorme mogelijkheden, vertelt Ghidini. "Denk bijvoorbeeld aan een rampgebied. Een 3D-printer zou daar, van het materiaal dat er al is heel snel noodwoningen kunnen bouwen."
Organen printen
Zelfs voor mensen in nood dus, kan 3D-printen straks een uitkomst bieden. En dat hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijkheden in de gezondheidszorg. De eerste functionele 3D-geprinte nier is al een feit. Iets wat ook tijdens ruimte-missies van pas kan komen, zegt Ghidini. "Je kunt dan tijdens de missie een vervangende nier uitprinten. Ook op aarde gaat het die kant op. Donors zijn dan niet meer nodig. Je krijgt een nieuwe nier, gebaseerd op je eigen stamcellen, die niet afgestoten wordt."
Mindset
Maar voordat de wereld deze nieuwe manier van fabriceren, genezen en wonen in de armen sluit, moet onze mindset nog wel wat worden aangepast. "Het gaat in tegen alles wat we gewend zijn. We zijn er nog niet klaar voor. Daarom moeten we jonge geesten, want die staan daar veel meer voor open, in staat stellen om het maximale uit de mogelijkheden van innovatie te halen."