Eyeopeners12 jan '16 17:54

Vanuit het riool, zo op je bord

Auteur: Karlijn Meinders

Eiwitten winnen uit rioolwaterslib en dat vervolgens gebruiken als diervoer, of zelfs voedsel voor mensen. Dat klinkt ingewikkeld en best wel vies. Toch kan het vrij makkelijk en is het hard nodig, want de eiwit-voorraad raakt op.

Foto: ANP
Foto: ANP

Sietse Agema van AEB Amsterdam, één van de partijen achter het project, legt uit wat er moet gebeuren om die eiwit-vorming in gang te zetten: "Van de ammoniak die bij de rioolwaterzuivering vrijkomt, kunnen bacteriën eiwitten maken. Het enige dat ze nodig hebben om te leven en te groeien zijn ammoniak, waterstof, kooldioxide en zuurstof. Hier maken ze vervolgens eiwitten van. De zuurstof, ammoniak en kooldioxide zijn al aanwezig bij de zuiveringsinstallatie. De waterstof moet wel worden gemaakt. Bijvoorbeeld via elektrolyse van water met zonne- of windenergie."

CO2-footprint
De kwaliteit van de zo geproduceerde eiwitten is goed genoeg voor dierlijke of menselijke consumptie en dat kan gaan bijdragen aan de duurzame samenleving. Want deze manier van eiwitten winnen, heeft een veel kleinere CO2-footprint dan de andere manieren waarop dit gebeurt, zoals bij de productie van soja, of vis-eiwitten. "Voor Amsterdam hebben we uitgerekend dat dit voldoende eiwit kan opleveren om alle inwoners van de stad voor 35 procent in hun primaire eiwitbehoefte te voorzien", vertelt Agema. "Zo groot is de potentie."

Op je bord
Een heel belangrijk project dus, al zal onze mindset nog wel even wat anders moeten voordat we rioolwater-eiwitten op ons bord willen hebben. Maar hoe vies het ook klinkt: het kan geen kwaad en is gewoon hartstikke gezond. Op naar de riolade, rioletti en rionaise.

Sietse Agema was te gast in BNR Eyeopeners, luister de uitzending hier terug:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen