
Volgens Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam, is het zaak dat we zo snel mogelijk wat doen aan de vollopende binnensteden.
"We zien een enorme toename van bestelbusjes. In elke woonwijk zien we nu twaalf tot vijftien pakketdiensten per dag. Als we het hebben over levensmiddelen, de dagelijkse boodschappen, dan rijden er dertig tot vijftig busjes per dag, ook op zondag."
Anders navigeren
We vinden het heel makkelijk die thuisservice, maar logistiek is het een drama. We moeten dus anders gaan kijken naar die goederenstromen. Dat weet ook een gemeente als Amsterdam maar al te goed. Ger Baron, hoofd Technologie en Innovatie: "We zijn bijvoorbeeld in gesprek met navigatiediensten als Google en TomTom om te kijken of we mensen andere mogelijkheden kunnen bieden. Dus niet altijd de kortste route dwars door de stad aangeven wanneer iemand daar helemaal niet hoeft te zijn, maar de slimste route."
Circulaire economie
Ook bij de Amsterdam Arena, waar zo'n honderd vrachtwagens per dag goederen komen leveren, wordt er vooruit gedacht. Henk van Raan: "We willen naar een efficiëntere manier van bezorgen, dus geen halfvolle vrachtwagens meer. Maar we zijn ook aan het kijken of we op eigen terrein grondstoffen kunnen hergebruiken. Een stoel uit het stadion kan dan bijvoorbeeld gewoon worden gerecycled tot iets nieuws. Zodat de toevoer en afvoer van materialen in ieder geval aanzienlijk minder wordt."
Praktijkproef Amsterdam
Binnen de Praktijkproef Amsterdam kijkt Rijkswaterstaat naar de mogelijkheden om auto's met elkaar en bijvoorbeeld verkeerslichten te laten communiceren en het bestaande wegennet beter te benutten. Ronald Adams: "Amsterdam is de perfecte stad om deze slimme technieken te testen. Nergens ter wereld worden de wegen zo intensief benut als in Nederland."
Sociale innovatie
Volgens Ploos van Amstel moeten we onder andere naar kleinere voertuigen in de stad. "Kleine elektrische autootjes, of zelfs autonome voertuigjes die achter de bezorger aanrijden. Wat het verkeer betreft is het delen van data enorm belangrijk. De techniek voor beiden is er gewoon, nu de sociale innovatie nog."