Eyeopeners9 nov '15 17:31

Ruimte-techniek spoort op aarde prostaatkanker op

Auteur: Karlijn Meinders

Als je dacht dat ESA’s Rosetta-missie alleen ging om het landen op een komeet, dan heb je het mis. De techniek aan boord van lander Philae maakt nu ook het verschil op aarde.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een bijzonder ruimte-instrument genaamd Ptolemy ging aan boord bij lander Philae en gebruikte de reis naar de komeet Rosetta om bijzondere chemische sporen op te snuiven. Die opspoorkwaliteiten van Ptolemy, kunnen ook op aarde uitkomst bieden. Dr. Taff Morgan vond met zijn team een manier om met de techniek achter het apparaat onder andere de luchtkwaliteit in onderzeeërs te meten, hotelbedden te testen op bedwantsen en zelfs prostaatkanker te ontdekken.

Bedwantsen
Bedbeestjes dus. Het worden er helaas weer steeds meer. We mogen namelijk niet alle hardnekkige chemische middelen meer gebruiken waar we ze vroeger mee weg kregen. En dat is natuurlijk maar goed ook, maar daardoor planten ze zich wel razendsnel voort. Daarnaast reizen we veel meer dan vroeger en zo'n beestje, een volwassen versie is te zien met het blote oog, springt heel gemakkelijk in je koffer. Met de opspoortechniek van Ptolemy kunnen hotels nu veel makkelijk testen op bedwantsen en actie ondernemen waar nodig.

Prostaatkanker
Misschien wel de mooiste toepassing van deze ruimte-techniek, is dat het in staat is prostaatkanker op te sporen. Daarvoor is alleen een urine-sample nodig. Deze urine-test kan na de aanvankelijke bloedtest worden gedaan. Artsen kunnen zo een betere en snellere diagnose stellen, waardoor voorkomen wordt dat mensen onnodig in het vervolgtraject terecht komen, waarbij inwendig onderzoek wordt gedaan en uiteindelijk een biopsie wordt uitgevoerd. Het is dus prettiger voor de patiënten en, vertelt Morgan, het scheelt de medische sector mogelijk miljoenen.

Vervolg

Het is wel duidelijk dat de Rosetta-missie een heleboel mooie dingen heeft opgeleverd hier op aarde. En wie weet komen er nog honderden bij. De kans is namelijk groot dat volgende maand weer contact wordt gelegd met lander Philae en nieuwe data onze kant op komt.

TEDXESA
Dr. Taff Morgan spreekt komende woensdag ook tijdens het TEDx ESA-evenement. Helaas zijn de kaarten op, maar meekijken kan via de livestream.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen