Eyeopeners24 nov '15 11:35

Hulpdrone krijgt 1,5 miljoen steun uit hulpfonds

Auteur: Karlijn Meinders

Het Nederlandse Wings For Aid krijgt waarschijnlijk 1,5 miljoen euro steun van de overheid om hun hulpdrone voor crisisgebieden te gaan verwezenlijken. De aanvraag voor de bijdrage komt van Fred Teeven en Eric Smaling.

Concept design by design agency VanBerlo
Concept design by design agency VanBerlo

Morgen wordt het amendement, dat uit naam van Smaling en Teeven is ingediend, in behandeling genomen en donderdag zal minister Ploumen reageren. De steun moet komen vanuit het Dutch Good Growth Fund (1 miljoen euro) en vanuit het noodhulpfonds (0,5 miljoen euro). Het geld zou eenmalig voor het jaar 2016 beschikbaar worden gesteld.

Doel project
Wings For Aid heeft als doel om de zogenaamde 'laatste mijl' naar een gebied waar zich een noodsituatie voordoet (tot 200 kilometer) te overbruggen met een onbemande, onbewapende drone. De drone moet autonoom gaan vliegen, slechts gestuurd door GPS-coördinaten, en hij moet zo basic mogelijk worden, zodat iemand met kwade bedoelingen er vrijwel niets aan heeft. Met behulp van het ontwerp van Wings For Aid moeten dekens, water en voedsel op ver afgelegen gebieden kunnen worden bezorgd.

Prototype
Vooral bij natuurrampen heeft dit initiatief veel toegevoegde waarde, staat geschreven in het amendement. De 1 miljoen euro uit het Dutch Good Growth Fund is om gezamenlijk met het bedrijfsleven en technische universiteiten een prototype te bouwen waarmee het Nederlands Midden- en Kleinbedrijf via bijvoorbeeld het Rode Kruis de drones kan inzetten in landen waar natuurrampen zich voltrekken. De 0,5 miljoen euro uit het noodhulpfonds is bedoeld om de kosten van het opstarten van het project mede te dekken.

Samenwerking
Voor het project van Wings for Aid sloegen de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente, I+Solutions, het Nederlandse Rode Kruis en ICRC en enkele bedrijven waaronder twee European Space Agency spinouts de handen in elkaar. Ook mogen ze onder meer Price Waterhouse Coopers en de UN Refugee Housing Unit als hun supporters rekenen.

Barry Koperberg, van Wings For Aid, is heel blij met de steun uit de Kamer. "Het versterkt onze relatie met de directie Noodhulp van Buitenlandse Zaken", zegt hij tegen BNR, "met wie we al samen optrekken. De financiële bijdrage stelt ons in staat om met designbureau VanBerlo en de andere leden van het consortium het ontwerp om te zetten in een prototype voor ICRC. Take-off, dus!"

We spraken Wings For Aid in september in BNR Eyeopeners. Luister hier de uitzending terug:

 
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen