Eyeopeners17 mrt '14 10:59Aangepast op 18 mrt '14 00:20

BNR Eyeopeners 17 maart | Twente als Silicon Valley van Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Thuisbezorgd.nl en Booking.com - het zijn directe voortvloeisels van de knappe koppen van Kennispark Twente, dat inmiddels het Silicon Valley van Nederland mag heten. En weet u de QR code nog? Weg ermee, u moet een PowaTag hebben. Wat dat is en waarom u er beter van wordt, hoort u om zeven uur in BNR Eyeopeners.

Marijke Roskam
Marijke Roskam

#KennisParkTwente
Het KennisPark Twente brengt ruim 100 bedrijven per jaar voort. De investeringen voor nieuwe innovaties liggen twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. Bekende bedrijven als thuisbezorgd.nl en booking.com zijn er ontstaan, maar ook het idee voor een nog stillere snelweg komt uit Twente. Niet met dubbel zoab, maar gewoon met een klankkast naast de rijbaan. Simpel en effectief. Niet voor niets besloot de Universiteit van Twente in de jaren 80 verder te gaan als 'de ondernemende universiteit'. In de studio Kees Eijkel van KennisPark Twente en Eric de Vries, ceo van 4Silence.

#Onderwijs
Twente is niet de enige plek in Nederland waar innovatie ruim baan, de meeste universiteiten en hogescholen zetten hun pijlen deze kant op. De Hogeschool van Amsterdam heeft de doelstelling om dé research onderwijsinstelling van Nederland te worden. Concrete projecten: verticaal boeren en biologisch plastic. Inge Oskam trekt de technologische kar binnnen de HvA en is te gast.

#report
Easy followers en early adopters zijn niet alleen de hippe jonge garde, ook de oudere medemens kan proviteren van de innovatieve golf. Bewoners van verpleeghuis Den Weeligenberg in Hillegom kunnen virtuele fietstochten maken. Verslaggever Elfanie Toe Laer nam voor ons een kijkje.

#4starter
Wat gebeurt er achter de deuren van startups en universiteiten? Iets waardoor jouw koopgedrag enorm gaat veranderen! Vandaag namelijk aandacht voor Powatag, een bedrijf dat het mogelijk maakt om iets te kopen door er alleen maar een foto van te maken of het te taggen met een app. Een QR code 3.0 zeg maar.

Luister elke zaterdag om 11:00 naar BNR Eyeopeners. Herhaling zaterdagmiddag om 17:00.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen