Eyeopeners25 jun '17 16:10

De toekomst van de drijvende stad

Auteur: Karlijn Meinders

Wonen op zee, dat klinkt toch als iets dat slechts voor zeerotten met een boot is weggelegd, maar het zou best wel eens kunnen dat er straks grote groepen mensen op drijvende steden wonen. Het land raakt namelijk op en dus wordt er in Nederland getest met een drijvend woonalternatief op zee.

Foto: Blue21
Foto: Blue21

Bij één van de grootste watertestcentra van de wereld - het Maritime Research Institute Netherlands (Marin) - worden in gigantische bassins (sommigen zo groot als drie olympische zwembaden) proeven gedaan met drijvende steden. Het is een project van het bedrijf Blue21, waar ze de sprong in het diepe wel aandurven.

Karina Czapiewska van Blue21 legt uit wat ze precies aan het testen zijn: 'We kijken nu vooral naar hoe mensen het gaan ervaren om te verblijven op drijvende platforms. Af en toe een schommeling voelen is niet erg, maar je wil niet non stop het gevoel hebben dat je op een wilde zee zit.'

Daarom wordt nu in een golfbad vastgesteld wat de maximale golfbeweging mag zijn. Daarmee kan ook worden bepaald welke locaties wel en niet geschikt zullen zijn. Onder de potentiële bewoners zitten ook veel zee-arbeiders, vertelt Czapiewska. 'Er wordt steeds meer getest met energie op zee en bijvoorbeeld voedsel kweken op zee, die mensen moeten ook ergens verblijven.'

Er is al veel interesse getoond voor het project, vooral door eilandengroepen met beperkte opties om uit te breiden. Czapiewska verwacht dat de eerste drijvende steden binnen vijf jaar realiteit gaan worden.

Gerelateerde artikelen