innovatienieuws23 jun '14 13:00Aangepast op 25 jun '14 15:53

Nederlandse wetenschappers krijgen veel EU-subsidies

Auteur: BNR Webredactie

Nederland wetenschappers profiteren veel meer dan gemiddeld van Europese subsidies. Onderzoekers haalden tussen 2007 en 2013 bijna 3,5 miljard euro binnen.

"Voor elke euro die we naar Europa brengen voor onderzoek en innovatie, halen we anderhalf euro terug",  zegt zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Anders gezegd: Nederland haalde bijna anderhalf keer zoveel geld binnen, als dat het bijdroeg aan de EU-wetenschapsbegroting.

"We hebben in Nederland hele goede onderzoekers. En veel buitenlandse universiteiten en onderzoekers werken graag met Nederlandse wetenschappers samen." Dat zijn volgens Dekker verklaringen voor het binnenhalen van zoveel EU-onderzoeksgeld.

Kennis in plaats van landbouw
Dekker zou graag zien dat de EU nog meer geld zou uitgeven aan onderzoek en innovatie. "We zouden graag zien dat er minder geld gaat naar de oude, traditionele, landbouwsubsidies, en meer naar kennis. Wij hopen dan ook er de komende zeven jaar dat meer geld beschikbaar komt." Of Nederland profiteert van dat extra geld is nog onzeker. Want de concurrentie uit Oost- en Midden-Europa neemt volgens de staatssecretaris toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen