Philips Nieuws10 okt '14 10:33

LED verlicht klachten psoriasis vulgaris

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens het congres van de European Academy of Dermatology & Venereology (EADV) in Amsterdam presenteert Philips de Philips BlueControl, een klinisch getest draagbaar medisch hulpmiddel dat gebruik maakt van blauw LED-licht om milde tot matige gevallen van psoriasis vulgaris onder controle te krijgen.

De lamp wordt op doktersvoorschrift verkrijgbaar en zal vanaf oktober 2014 worden geleverd via distributeurs in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Philips heeft samen met het universiteitsziekenhuis van Aken een klinisch onderzoek uitgevoerd waarbij de werkzaamheid en veiligheid van Philips BlueControl zijn onderzocht voor de behandeling van de symptomen van psoriasis vulgaris.

Psoriasis treft zo’n 125 miljoen mensen wereldwijd, van wie 80 procent lijdt aan de meest gangbare vorm, psoriasis vulgaris. De aandoening wordt veroorzaakt door een versnelde deling van huidcellen, die gepaard gaat met pijnlijke ontstekingen. De fysieke en psychologische effecten van de huidziekte kunnen slopend zijn. Patiënten hebben last van schilferige rode plekken en afbladderende huid, vaak op zichtbare delen van het lichaam4. Het gebruik van de lamp moet het doktersbezoek voor psoriasispatiënten fors terugdringen. hoeven patiënten minder vaak naar de dokter.
 
Verlaging van 50 procent in symptomen 
Tijdens het onderzoek, dat vier maanden duurde en in juni 2014 is afgerond, zijn patiënten 12 weken lang behandeld. De resultaten lieten een gemiddelde verlaging van 50 procent in de symptomen zien op basis van de Local Psoriasis Area Severity Index (PASI), een scoresysteem waarmee de ernst van psoriasisplaques kan worden gemeten (aan de hand van dikte, roodheid en schilfering). Er zijn geen nadelige bijwerkingen van de behandeling met blauw LED-licht gevonden. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen