Gezond3 jun '15 12:18Aangepast op 3 jun '15 17:07

Uitzending 3 juni | Het Post Intensive Care syndroom en de spierziekte MD

Auteur: BNR Webredactie

Jaren na een verblijf op de Intensive Care kunnen nog problemen optreden die het dagelijks leven van mensen erg beïnvloedt.

Harmke Pijpers
Harmke Pijpers

Veel mensen ervaren na een verblijf op de Intensive Care allerlei problemen en die verschijnen meestal pas maanden later. Dit wordt het Post Intensive Care Syndroom genoemd. Hanneke Oonk, eigenaar van Gezondheidszorg coach en mede ontwikkelaar van Balanstraining voor ex-IC patiënten en Idelette Nutma,  ervaringdeskundige en schrijfster van het boek Septische Shock en ook mede-ontwikkelaar van Balanstraining voor ex-IC patiënten, komen vertellen over de symptomen en de behandeling die al op de IC moet beginnen.

Spierziekte MD
De spierziekte Myotone Dystrofie (MD) is de meest voorkomende zeldzame spierziekte in Nederland. De erfelijke ziekte wordt per generatie erger en wordt vaak pas ontdekt als het te laat is. Met de benoeming van neuroloog Karin Faber als hoogleraar Neuromusculaire Aandoeningen aan de Universiteit Maastricht, moet er meer bekendheid komen voor deze ziekte. Ellen Sterrenburg, hoofd beleid & onderzoek bij het Prinses Beatrix Spierfonds, verteld ons over de ziekte en waarom er zo weinig over bekend is.

BNR Gezond, elke woensdag van 15.30 tot 16.00 uur. Luister ook elke zaterdagochtend van 10.00 tot 10.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen