Gezond5 aug '13 13:57Aangepast op 5 aug '13 14:21

Google-oprichter Brin financier kweekvlees

Auteur: BNR Webredactie

Mede-Google-oprichter Sergey Brin is de tot nu toe anonieme financier voor de ontwikkeling van kweekvlees. Hij heeft de afgelopen jaren 700.000 euro ter beschikking gesteld.

Dat heeft de Maastrichtse hoogleraar Mark Post, het brein achter het kweekvlees, maandag bekendgemaakt. De Nederlandse overheid had al eerder 2 miljoen euro subsidie gegeven aan de voorloper van dit project.

Dierenwelzijn
Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. Als het project van Post voet aan de grond krijgt, kan het kweekvlees uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren.

Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen: voor de productie van vlees zijn dan veel minder dieren nodig, maar ook minder energie, water en landbouwgrond.

"Er zijn drie opties om iets te doen aan de stijgende vleesconsumptie. 1. We worden allemaal vegetariër - maar die optie lijkt me niet reëel -. 2. We negeren de problemen en consequenties, die gepaard gaan met de stijgende vleesconsumptie. 3. We zoeken naar een alternatief", zo stelt Grin in een film op culturedbeef.net.

Geheime locatie
Mark Post presenteerde maandag in Londen een hamburger van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.

De belangstelling voor de presentatie is groot, volgens Post. ,,Het is op een geheime locatie omdat we bang zijn dat er anders te veel journalisten op af komen.'' De presentatie is wel via een livestream te volgen op culturedbeef.net.

Spierweefsel
De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees. Tijdens de bijeenkomst van maandag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven.

Het is overigens niet het goedkoopste alternatief. De kweekhamburger kost zo'n 250.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen