Humberto Tan16 jan '13 21:39Aangepast op 17 jan '13 17:00

BNR Humberto Tan | Nederlandse vliegtuigen voor Mali, slechte autobanden en cijfers ASML

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse vrachtvliegtuigen gaan Frankrijk helpen met het transport van defensiematerieel naar Mali. Er worden geen Nederlandse militairen ingezet in Mali, maar er wordt wel nagedacht over ontwikkelingshulp. Welke gevolgen heeft de Nederlandse inmenging, bijvoorbeeld voor de terrorismedreiging?

Humberto Tan
Humberto Tan

We bezuinigen waar we kunnen, maar niet alle besparingen zijn verstandig. Zo rijden veel mensen wat langer door op versleten autobanden. Naar schatting 325.000 auto’s in Nederland rijden rond op banden die, zeker met het huidige winterweer, gevaarlijk weinig grip hebben.

ASML
Als eerste van de grote beursgenoteerde bedrijven komt chipmachinefabrikant ASML met de cijfers van het vierde kwartaal. De resultaten van ASML zijn een belangrijke indicator voor de andere Nederlandse technologiebedrijven. CFO Peter Wennink licht de cijfers toe bij BNR.

Winterweer
ProRail zet onbemande vliegtuigjes - drones – in om te controleren of wissels in de vrieskou nog naar behoren functioneren. En de ijsverenigingen in Hulshorst en IJzendoorn willen een helikopter inzetten om de schaatsbaan sneeuwvrij te maken. Voor de aangroei van het ijs is het belangrijk dat er geen sneeuw op ligt. Veegploegen kunnen het ijs nog niet op, omdat het laagje ijs te dun is. De kosten voor zo’n helikopter zouden met één extra dag koek en zopie zijn terug verdiend.

Gerelateerde artikelen