Humberto Tan2 mei '13 23:10Aangepast op 3 mei '13 07:34

BNR Annette van Soest | Ontslakken in de bouw, energie wordt goedkoper en persvrijheidsdag

Auteur: Melvin Captein

Er moet een einde komen aan de opeenstapeling van regels waar bouwprojecten aan moeten voldoen, vindt een groep wethouders, hoogleraren en projectontwikkelaars.

Ze presenteren vandaag hun rapport met de naam 'ontslakken', met acties om die enorme berg aan groenverordeningen, beeld-kwaliteitsplannen en brandveiligheidsverordeningen uit te dunnen. Zo hopen ze dat projectontwikkelaars weer meer gaan bouwen.

Olieprijs
De wereldwijde olieprijs daalt en zal blijven dalen, blijkt uit de Energie monitor van ABN Amro. De prijs van een vat staat net onder de 100 dollar per vat. Goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven, dat de onkosten ziet dalen, en voor de consument, die een lagere benzineprijs tegemoet kan zien. Wel kan de prijsdaling aan de pomp tegenvallen, omdat de verkoopprijs grotendeels wordt bepaalt door belastingen en accijns.

Persvrijheidsdag
Terwijl vandaag tijdens World Press Freedom Day de persvrijheid wordt gevierd, zijn journalisten in Syrië steeds vaker het doelwit van ontvoeringen. Nergens in de wereld is het zo gevaarlijk voor journalisten als daar. Ook het oorlogsgeweld maakt het werk er riskant -  de afgelopen twee jaar kwamen er daardoor 23 journalisten om het leven. Correspondent Remco Andersen ontsnapte vorige week zelf aan een ontvoering en deelt zijn eigen ervaringen.

Olifantsgras
Olifantsgras is het zoveelste wapen tegen de ganzenoverlast rondom Schiphol. Maar de gemeente Haarlemmermeer presenteert het liever als veelbelovende duurzame brandstof. Want het lost vooralsnog het ganzenprobleem niet op. Verslaggever Anke Truijen was bij het inzaaien van de zestig hectare olifantsgras.

Dat en meer in BNR Annette van Soest, van 6.00 tot 9.30 uur op BNR Nieuwsradio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen