Humberto Tan30 jan '13 23:30

BNR Humberto Tan | Artsen verdeeld over EPD, Europa scoort op buitenlands beleid en paardenbloemen

Auteur: BNR Webredactie

Het Landelijk Schakelpunt, de opvolger van het afgeschoten Elektronisch Patiëntendossier, leidt tot verdeeldheid onder huisartsen. De overheid trok haar handen ervan af in 2011 onder druk van de Eerste Kamer, maar de wens blijft bestaan. Een rondgang van BNR laat zien dat er tussen de huisartsenkringen grote meningsverschillen zijn. Centrale toegang tot patiëntengegevens heeft onmiskenbare voordelen. Tegelijkertijd blijft de privacy een probleem.

Humberto Tan
Humberto Tan

Je zou het niet denken, maar Europa doet het hartstikke goed en is eensgezind als het om buitenlands beleid gaat. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor kleine landen zoals Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de ECFR, the European Council for Foreign Relations in Londen. Onderzoekers keken hoe landen afzonderlijk en met elkaar beleid voerden. Onder andere richting Rusland, de Verenigde Staten en bij onverwachte crisis-uitbarstingen.

Paardenbloemen
Bij autobandenfabrikant Vredestein in Enschede zijn ze in hogere sferen aanbeland. Daar wordt namelijk hard gewerkt aan autobanden gemaakt van paardenbloemen. Waarom dit bizarre idee? En wat is er mis met de traditionele rubber uit de rimboe van Indonesië en Thailand? Harmen van der Veen doet verslag.

Triodos-app
Spaarders hebben er recht op om te weten aan wie de bank hun geld uitleent. Met die gedachte heeft de Triodos Bank z'n nieuwe app ingericht. Met een druk op de knop kan je als klant zien aan welke bedrijven de bank je spaarcenten heeft geleend. En dat is een wereldprimeur, claimt de bank. Die transparantie zouden eigenlijk alle banken moeten geven, zegt Hans de Wolff, directeur Retail Banking van Triodos.

BNR Humberto Tan, elke ochtend van 06:00 tot 09:30 uur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen