Humberto Tan9 mei '13 23:00

BNR Paul Laseur | Wijkertunnel goudmijn voor banken, cockpitdampen serieus probleem, AZ wint beker

Auteur: BNR Webredactie

Om het fileprobleem rond Beverwijk op te lossen, betaalden ING en de Commerzbank in 1992 de bouw van de Wijkertunnel. De twee banken hebben hun investering inmiddels ruim terugverdiend, maar de staat zit als opdrachtgever nog jaren vast aan een forse vergoeding. Het FD meldt vandaag dat het gaat om een rekening van honderden miljoenen euro's.

Paul Laseur
Paul Laseur

De banken betaalden destijds 185 miljoen voor de tunnel en hebben er in 2025, als de contracten aflopen, ruim 700 miljoen voor teruggekregen.

Oliedampen
Piloten zijn onwel geworden door oliedampen in de cockpit. Zei de directeur van ArkeFly Steven  van der Heijden gisteravond in Zembla. Van der Heijden is de topman in de luchtvaart die openlijk over oliedampen in de cockpit praat. Er zijn volgens hem dus gevallen bekend van piloten die onwel zijn geworden door giftige dampen. En de piloten zouden daardoor nauwelijks in staat zijn geweest te landen. In de laatste zes jaar zouden veertig piloten in Nederlandse vliegtuigen onwel zijn geworden.

Boston Bombing
De FBI had de broers achter de Boston Marathon-aanslagen in het vizier, maar deelde die informatie niet met andere inlichtingsdiensten. Die conclusie trekt een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat. Er wordt nu geroepen om nieuwe wetten, meer camera-toezicht, meer technologie en meer speciale politie-eenheden.

AZ wint de KNVB-beker
AZ heeft een moeilijk seizoen toch nog afgesloten met een hoofdprijs. De Alkmaarders wonnen in de Kuip de bekerfinale tegen PSV met 2-1. Eind goed, al goed dus voor de Alkmaarders. PSV daarentegen bevestigde de malaise van de laatste maanden. Coach Dick Advocaat sluit zijn loopbaan als clubtrainer af zonder prijs.

Dat en meer in BNR Paul Laseur, van 6.00 tot 9.30 uur op BNR Nieuwsradio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen