Humberto Tan13 feb '12 08:20Aangepast op 13 feb '12 10:02

Bizarre nacht in Athene

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Griekse parlement is akkoord gegaan met de bezuinigingsmaatregelen, maar niet zonder slag of stoot. Zondag kreeg het begrip Griekse tragedie een nieuwe betekenis. “Het was een bizarre nacht in Athene.”

BNR’s-correspondent in Griekenland, Nikos Lanser, vertelde maandag tegen Humberto Tan over de stemming in het Griekse parlement en de gevolgen van de uitkomsten van die stemming. 199 parlementsleden hebben voor de nieuwe wetsvoorstellen gestemd en 74 tegen.

Bloedend hart
In aantal is een overweldigende meerderheid in het parlement akkoord gegaan met de 3,3 miljard aan bezuinigingen, maar Lanser zei dat het een ‘ja’ met een bloedend hart is: “met name de loonmaatregelen komen hard aan. De armoedegrens komt in de buurt van het minimumloon en zit misschien zelfs al onder de armoedegrens. Grieken zijn momenteel kansloos op de arbeidsmarkt; nu al is vijftig procent van de jongeren werkloos.”

Hevige protesten
Op straat liepen de protesten tegen te bezuinigingen helemaal uit de hand. Zeker 80 mensen zouden gewond zijn geraakt en gebouwen stonden in lichterlaaie.

In het parlement liepen de spanningen ook hoog op. Een aantal parlementsleden besloot niet te luisteren naar de partijstem. Deze dissidenten hielden zich niet aan de partijdiscipline. De minister van Financiën Venizolos moest het zelfs fysieke ontgelden: hij kreeg een wetsvoorstel van 70 pagina’s naar zijn hoofd geworpen.

Nieuwe lening
De ingrijpende bezuinigingsmaatregelen waren noodzakelijk voor nieuwe leningen van het IMF en de Europese Unie. Europa heeft drie voorwaarden gesteld voor de 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties: de bezuinigingen moeten door het parlement worden goedgekeurd, er moet een oplossing komen voor de Griekse banken en Griekenland moet laten zien zich echt te houden bezuinigingsmaatregelen. Aan alle drie die voorwaarden lijkt Griekenland te gaan voldoen.

Woensdag akkoord?
Er wordt de komende jaren keihard gesneden in lonen, pensioenen en banen. Er worden bovendien de komende jaren 150.000 ambtenaren ontslagen. De Europese ministers besluiten woensdag over de maatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen