Humberto Tan14 jan '13 23:23Aangepast op 15 jan '13 13:59

BNR Humberto Tan | Hoge verkeersboetes, crowdfunding voor medisch onderzoek en internet-privacy

Auteur: Remco Tomesen

Agenten schamen zich voor torenhoge verkeersboetes. Dat zegt de nieuwe politiechef van West-Brabant/Zeeland, Hans Vissers. Boetes van meer dan 300 euro voor relatief lichte vergrijpen als onnodig claxoneren en parkeren op een invalidenparkeerplaats vindt hij buitenproportioneel.

Humberto Tan
Humberto Tan

Minister Opstelten vindt dat Vissers zich niet met het beleid moet bemoeien. VVD’er Klaas Dijkhoff wijst erop dat Vissers zich moet bezighouden met waar hij voor aangenomen is: de veiligheid handhaven. Politiebond ACP en Tweede-Kamerlid voor de PvdA Achmed Marcouch reageren in de uitzending.

Crowdfunding
Patiënten gebruiken steeds vaker crowdfunding om innovatief medisch onderzoek te financieren. Vooral in de hoek van de zeldzame aandoeningen worden steeds meer van dit soort initiatieven genomen. Een opmerkelijk crowdfunding-project is iCancer, bedoeld voor onderzoek naar een middel tegen alvleesklierkanker, de ziekte die Steve Jobs fataal werd. Een bepaald virus is mogelijk in staat dit type kanker te bestrijden. Voor degene die het meeste geld doneert ligt een beloning klaar; hij of zij mag zijn naam aan dit virus verbinden. 

Internet-privacy
Waar het Europees Parlement de privacy op internet hoog in het vaandel heeft staan, stelt de Europese Raad voor om de privacy-regels juist te versoepelen. Persoonsgegevens zijn immers veel geld waard en daar zou de Europese economie flink van kunnen profiteren. Wat is daar eigenlijk op tegen?

Winterweer
Natuurlijk houden we u tijdens de uitzending op de hoogte van de voorspelde sneeuwoverlast. Met ieder kwartier verkeersinformatie en de actuele situatie op het spoor. Maar het winterweer heeft ook leuke kanten. In Giethoorn doet de Stichting Overijsselse Merentocht er alles aan om hun 200 kilometer lange schaatstocht een keer te organiseren. De stichting bestaat al vijftien jaar, maar de tocht is nog nooit verreden. Om de natuur een handje te helpen, zijn acht speciale sneeuwschuivers aangeschaft. De stamfibie, gemaakt door een jachtenbouwer uit de regio, kan over dun ijs rijden en blijft drijven mocht hij toch door een wak zakken. Waarom heeft een kleine schaatsvereniging zoveel over voor een tocht die nog nooit gereden is?

Gerelateerde artikelen