Humberto Tan25 apr '12 08:02

Alcohol: tot je erbij neervalt

Auteur: Fleur de Bruijn

Vorig jaar werden 762 kinderen in het ziekenhuis opgenomen na een overdosis alcohol, in 2007 waren dat er nog geen 300. “Dit is het puntje van de ijsberg.”

Dit zegt kinderarts Nico van der Lely, van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) woensdag tegen BNR’s Humberto Tan. Het NSCK houdt bij hoeveel minderjarige zogenaamde comazuipers jaarlijks op de eerste hulp belanden.

Relatief veel?
Ondanks het feit dat iedere kind dat op de EHBO terechtkomt een te veel is, vraagt Tan aan Van der Lely of die 762 kinderen, relatief, echt zo veel is? “We rekenen alleen kinderen die horizontaal binnenkomen.” Van der Lely legt uit ziekenhuizen niet altijd melding maken van een behandelde comazuiper. “In sommige gebieden zijn er veel meer.”

Leeftijdgrens
Op de vraag waarom het aantal comazuipers stijgt, wijst Van der Lely naar onze samenleving: Er zijn voldoende zoete dranken voorradig; ouders letten te weinig op; drinken is nog altijd populair in Nederland en de leeftijdgrens ligt nog op 16, terwijl die grens in de meeste Europese landen op 18 ligt.

Grote gevolgen
De gevolgen van comazuipen zijn volgend de kinderarts groot. “De hersenen zijn volledig in ontwikkeling. Het zogenaamde piekdrinken beschadigt de ontwikkeling van de hersenen.”

Om te voorkomen dat kinderen zich in coma drinken, roept Van der Lely ouders op om alcohol uit directe omgeving van kinderen te weren. Toch zullen ouders niet alles kunnen doen om hun kinderen te beschermen: “kinderen in de puberleeftijd zullen van alles uitproberen, maar dat was 300 jaar geleden ook al”.

Gerelateerde artikelen