Internet Vandaag 19 jan '16 08:19

Samsung had z'n dag niet: toestellen uit de winkel, nieuwe rechtszaak

Auteur: Bram van Dijk

In de Verenigde Staten moeten toestellen uit de winkel worden gehaald en in Nederland heeft Samsung een rechtszaak aan de broek.

Samsung mag van de Amerikaanse rechter een handvol apparaten niet meer verkopen in de VS, omdat ze de patenten van Apple schaden, schrijft CNET. Het is onderdeel van de enorme patentenrechtszaak waarbij de rechter in mei 2014 Samsung een schadevergoeding van bijna 120 miljoen dollar oplegde.

Nu is dus ook de verkoop van toestellen verboden. Het gaat onder andere om de Galaxy Lexus en de Galaxy S3. De S3, het meest recente 'verboden' toestel, stampt uit 2012. Dus veel schade zal Samsung er niet aan hebben.

Rechtszaak Nederland
Waar in Amerika toestellen van Samsung verboden zijn geworden, wordt het bedrijf in Nederland voor de rechter gesleept door de Consumentenbond.

Samsung doet volgens de bond niet genoeg voor de veiligheid en toegankelijkheid van hun producten. Het gaat allemaal om 'ondersteuning': tot wanneer de software van de telefoon bijgewerkt wordt. Samsung geeft 2 jaar na lancering ondersteuning, de Consumentenbond vindt dat niet genoeg, zegt het tegen de NOS.

Als het aan de bond ligt, moet een toestel tot twee jaar na aankoop ondersteund worden. Nu verkoopt Samsung oude telefoons die bij aankoop al niet meer ondersteund worden.

Toch nog een lichtpuntje
Google, Facebook en 37 wet- en bedrijfsexperts hebben gezamenlijk het Hooggerechtshof in de VS opgeroepen om de patentwetten te herzien. Volgens de bedrijven en experts zijn de regels niet meer van deze tijd, vooral als het gaat om designspatenten.

Ze schalen zich hierbij achter Samsung en vinden de boete voor Samsung in de patentenrechtszaak met Apple veel te hoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen