Internet Vandaag 11 mei '16 07:54

Facebook, WhatsApp en Watson

Auteur: BNR Webredactie

Er komen steeds meer vragen over hoe Facebook bepaalt wat je ziet.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is bekend dat Facebook algoritmes aan het werk zet om onze timeline te ordenen. Maar is mogelijk ook sprake van wat menselijke manipulatie. En dan bij de trending topics - belangrijkste nieuws. Techblog Gizmodo meldt dat die lijst doelbewust wordt gemanipuleerd. "We routinely suppressed conservative news", zo meldden voormalig Facebook-medewerkers aan het blog.

Zij beweren dat nieuws uit conservatieve hoek wordt onderdrukt, om zo niet te hoog in de lijst van trending topics te komen. De Amerikaanse senaat wil nu tekst en uitleg van Facebook over de kwestie. De voorzitter van een commissie voor media en internet heeft topman Mark Zuckerberg inmiddels een brief geschreven. Facebook zelf ontkent, maar feit is wel dat Facebook belangrijker wil worden als nieuwsbron.

WhatsApp
WhatsApp wil meer dan alleen via de telefoon berichten versturen. Daarvoor hebben ze niet al te lang geleden Web.Whatsapp bedacht. Daarmee kun je via de computer whatsapp-berichten sturen. Nu heeft Whatsapp afgelopen nacht een desktop-applicatie gelanceerd, die werkt op zowel Windows- als Apple-computers en nagenoeg identiek is aan die webversie. Met deze applicatie laat WhatsApp zien dat ze de concurrentie willen voorblijven - of bij blijven.

Want programma’s als iMessenger, WeChat, Skype, Slack richten zich op zakelijke gebruikers en daar wil Whatsapp niet achterblijven. Daarom kun je sinds kort ook documenten versturen en bellen via WhatsApp.

Grote speler
Alleen al in Nederland hebben ruim negen miljoen mensen de app geïnstalleerd, wereldwijd heeft het één miljard gebruikers. Voor bedrijven is WhatsApp dus zeker een interessant platform met een hoog bereik, laagdrempelig en gebruiksvriendelijk, snel.

En daarom is het niet alleen via de telefoon te gebruiken, maar ook op de computer. Alleen nog niet via de tablet, wel met wat omwegen. Whatsapp zelf zegt geen plannen hiervoor te hebben, wat vreemd is want de concurrentie heeft dat wel.

Watson
IBM richt pijlen op hackers en dat willen ze gaan doen met kunstmatige intelligentie. Daarvoor heeft IBM een mooi wapen in handen: Watson, de  supercomputer die verbanden kan leggen tussen beschikbare informatie. Tot conclusies komt op basis van beschikbare informatie. We kennen Watson als de winnaar van Jeopardy!, als kok, als een computer die een middel tegen kanker probeert te vinden. Nu is er ook  “Watson for Cybersecurity”.

Hiervoor gaat IBM samenwerken met acht universiteiten. Die gaan Watson overspoelen met beveiligingsrapporten, documenten, blogs en video’s om zo zoektocht naar hackers en malware efficiënter te maken. Nu krijgen onderzoekers nog vaak valse meldingen. Watson moet die er makkelijker uit kunnen halen zodat het echte cyber gevaar overblijft.

 

Gerelateerde artikelen