Internet Vandaag27 mei '15 08:24Aangepast op 27 mei '15 09:42

Beursgang in aantocht voor 15-miljard-dollar-app Snapchat

Auteur: Bram van Dijk

Foto- en videoberichten-app Snapchat bereidt zich voor op een beursgang, zegt baas Evan Spiegel. De app is mateloos populair in Amerika.

Snapchat nadert de 100 miljoen dagelijkse gebruikers en 60 procent van de jonge Amerikanen (tussen de 13 en 34 jaar) gebruikt de app. Zo liet de baas van Snapchat, Evan Spiegel, vannacht weten bij een conferentie in Californië.

Deze waanzinnige aantallen leiden er toe dat Snapchat zich voorbereid op een beursgang. "We have to IPO", zegt Spiegel. Zelfs ziet hij het niet als een big deal, maar meer als 'een ding dat op de to dolijst staat'. Hij heeft nog geen aanwijzing gegeven wanneer de eerste aandelen in de verkoop gaan.

Met de beursgang wil hij extra inkomsten genereren. Een gebruikelijke stap, zegt beursanalist Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger vermogensbeheer tegen BNR. Extra geld is een van de reden van een beursgang, maar het is ook goed voor je personeelsbestand.

"Als de aandelen op de beurs genoteerd staan, kunnen ze ook opties en aandelen uitgeven aan het personeel. En daarmee kunnen ze extra talent aantrekken."

15 miljard dollar
Sinds webshopgigant Alibaba in maart van dit jaar 200 miljoen dollar in het bedrijf investeerde, wordt de waarde van Snapchat geschat op 15 miljard dollar. Deze waarde heeft Snapchat naast het grote aantal gebruikers te danken aan de lage leeftijd van deze gebruikers. Tussen de 13 en de 34 jaar is voor adverteerders een hele interessante doelgroep. Sinds begin deze maand heeft Snapchat een nieuw verdienmodel: adverteerders betalen 2 cent per kijker.

Overname/concurrent Facebook
In 2013 probeerde zowel Facebook als Google de app over te nemen, voor respectievelijk 3 en 4 miljard, maar nog steeds zegt de 24-jarige Spiegel niet geïnteresseerd te zijn in een overname. Toch is een overname nog niet uit de lucht, zegt Zwanenburg. "Als je al zag dat Facebook direct na de eigen beursgang 19 miljard op tafel kon leggen voor WhatsApp, dan is Snapchat ook nog niet te duur. Maar zij willen eerst zelf voldoende groei realiseren en misschien zelf tot een sociale media-grootmacht uitgroeien."

Want het is niet ondenkbaar dat Snapchat een directe concurrent voor Facebook wordt en zelf op overnamepad gaat. Snapchat begon als dienst om foto's naar elkaar te sturen die na een aantal seconden weer verdwenen, maar daar is nu ook videochat en tekstchat bijgekomen. Ook is er de Dscover-functie, waar de beste video's van nieuwsmedia in weergegeven worden. Snapchat is zelfs bezig om bankieren makkelijker te maken. Allemaal zaken waar Facebook ook mee bezig is.

Verder deze ochtend in Internet Vandaag
Grote hack bij Amerikaanse belastingdienst


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen