Internet Vandaag6 mei '15 08:03Aangepast op 6 mei '15 08:32

Internet Vandaag 6 mei | 'NSA verdrinkt in de data, aanslagen onnodig'

Auteur: Bram van Dijk

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft nu zoveel data, dat het er in omkomt, zegt oud-medewerker William Binney. De aanslagen in Boston en Parijs hadden voorkomen kunnen worden.

William Binney deed de uitspraken op de site ZDnet . Hij werkte meer dan 30 jaar voor de veiligheidsdienst en stopte na het nieuwe beleid van de NSA werd aangekondigd na 9/11. Binney was een van de inspiratiebronnen voor Snowden om naar buiten te treden.

Volgens Binney houdt de NSA vier miljard mensen in de gaten, dat is dus twee derde van de hele wereld. De NSA heeft maar één tactiek: 'collect it all'. En dat zorgt voor veel te veel informatie.

Aanslagen hadden voorkomen kunnen worden
Binney zegt dat door het massale verzamelen van data de database zo opgezwollen is, dat de NSA niet langer effectief kan zijn. Doden hadden kunnen worden voorkomen. "Daarom konden ze de bomaanslag in Boston niet stoppen, of de schietpartij in Parijs; want de data was allemaal daar." Volgens the Guardian verzamelt de NSA met haar partners 23 petabytes per dag. 1 petabyte is 1000 gigabytes.

Telefoongesprekken doorzoekbaar
Vannacht werd ook bekend dat NSA telefoongesprekken doorzoekbaar maakt. Daar is het 10 jaar geleden mee begonnen. De reden was volgens een andere klokkenluider simpel: er waren niet genoeg oren. Dus al die uitgetypte telefoongesprekken komen weer bovenop de berg data. En hierdoor wordt het nog onoverzichtelijker.

Verder deze ochtend in Internet Vandaag
De oplossing voor het Apple Watch-probleem: Watch Hand


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen