Internet Vandaag8 mei '15 08:09Aangepast op 8 mei '15 08:49

Internet Vandaag 8 mei | Uber, Facebook en BMW azen op 'de Google Maps' van Nokia

Auteur: Bram van Dijk

Uber wil voor 3 miljard dollar de kaartendienst van Nokia, Nokia Here, overnemen. Ook Samsung, Yahoo, Facebook en BMW hebben zich gemeld.

Nokia wordt overrompeld door aandacht voor hun kaartenbak Here. Uber heeft een bod uitgebracht van 3 miljard dollar, schrijft The New York Times op basis van drie bronnen met kennis over het bod. Ondanks de lage naamsbekendheid van Here, is het de grootst concurrent van Google Maps. Het gaat zowel om een overname van de dienst zelf, als de patenten die daarbij gemoeid zijn.

Naast Uber kwamen er veel verhalen in de media over andere bieders. Naast techbedrijven Samsung, Yahoo, Facebook en Baidu (de Chinese Google), heeft zich ook een consortium van Duitse autofabrikanten (waaronder Audio, Mercedes en BMW) gemeld.

Microsoft wil ook
De opvallendste medebieder is Microsoft, dat sinds 2013 eigenaar is van de mobiele tak van Nokia. Maar daarbij kochten ze de dienst Here niet, alleen een tienjarige licentie. Voor een deal moet hij dus nog eens in de buidel tasten.

Waarom is Here zo gewild?
Al deze bedrijven willen loskomen van Google Maps. Zolang ze met Google moeten werken, zijn ze daar afhankelijk van. En dat kan botsen. Zo is Uber bezig met een zelfrijdende auto en Google natuurlijk ook. Google heeft zelfs al toespelingen gemaakt op een zelfrijdende taxi's. En zo hebben alle techgiganten veel belang bij hun eigen kaartenbak.

Verder vandaag in Internet Vandaag
Themapark Nintendo: Mario Kart voor 't eggie?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen