Internet Vandaag30 apr '15 08:25Aangepast op 30 apr '15 08:53

Internet Vandaag 30 april | Gelach en gejuich bij presentatie Microsoft HoloLens

Auteur: Bram van Dijk

Het was de tweede keer dat de hologrammenbril HoloLens van Microsoft getoond werd. Op de conferentie Microsoft Build wil Microsoft een nieuwe stap zetten in augmented reality. Maar die stap valt slechts gedeeltelijk in de smaak.

Met HoloLens kan je je hele kamer volhangen met virtuele schermen die alleen jij ziet. Je zet de bril op en je kan de hele kamer moduleren. In januari konden een paar journalisten al kijken, maar nu was echt een uitgebreide doorloop.

Windows 10
De HoloLens werkt met Windows 10, het nieuwe - nog te lanceren - systeem van Microsoft. Het doet denken aan de film Minority Report, waar Tom Cruise allerlei schermen met zijn vingertoppen door de ruimte verplaatst. Maar nu dus op z'n Microsofts. Er is een hologram startmenu, dat via een magiegebaar - dobbelstenen gooien, maar dan met de vingertoppen omhoog - op te roepen is.

Eerste reacties
De belangrijke blog The Verge kopt met titel 'De Windows 10 apps in HoloLens zien er waanzinnig en compleet belachelijk uit'. En dat hoor je op meer sites. Ook tijdens het evenement was er gelach te horen, al dan niet bedoeld, toen een scherm achter de bestuurder van de HoloLens aanhobbelde. "Ik hoef alleen 'follow me' te zeggen, en waar ik nu ook loop in mijn huis, loopt mijn entertainment met me mee", aldus de gebruiker.

Een andere bijzondere app is de anatomie-applicatie, waar stap voor stap - en bot voor bot - het menselijk lichaam te ontleden is.

anatomie

Het lijkt erop dat Microsoft met deze presentatie vooral heeft willen laten zien wat er allemaal mogelijk is en niet wat er praktisch is. De bedoeling is dat alle Windows 10 apps in HoloLens gaan werken. En dat maakt het direct ook een beetje statisch. Maar we moeten ook niet te flauw doen: de HoloLens is echt een mooi product met veel potentie.

Verder in de conferentie
In de drie uur durende conferentie kwam verder langs dat Internet Explorer verdwijnt en Microsoft Edge zijn vervanger is. Ook moet het heel makkelijk gaan worden om apps voor iOS en Android om te zetten naar Windows en komt het nieuwe besturingssysteem Windows 10 er aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen