Internet Vandaag29 apr '15 15:46

Vliegen zonder papier? Minder handig dan gedacht

Auteur: BNR Webredactie

American Airlines moest vandaag tientallen vluchten annuleren of later laten vertrekken vanwege problemen met de iPad die de piloot gebruikt. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Op die iPads staat software met daarin de handleiding van het vliegtuig, informatie over passagiers, vliegvelden en routes. Dat systeem werkte niet, waardoor de vluchten niet of later konden vertrekken. Wat er precies mis was met de app, is niet duidelijk.

In Europa willen ook een aantal vliegtuigmaatschappijen de papieren handleidingen en passagierslijsten in de cockpit vervangen door een iPad. Niet alle luchtvaarttoezichthouders zijn het daar mee eens, want in het geval van een noodsituatie moet de piloot altijd bij de handleiding van het vliegtuig kunnen. Mocht de iPad dan niet goed werken, zoals vandaag bij American Airlines, ontstaan er problemen.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair bevestigde eerder dit jaar al tegenover BNR dat ze graag dit jaar nog overstappen op papierloos vliegen. Of dat al is gebeurd kon het bedrijf vandaag nog niet zeggen. Volgens luchtvaartdeskundige Benno Baksteen is het in Europa nog geen gemeengoed. "iPads worden wel gebruikt, maar er is meestal nog gewoon een papieren handleiding aanwezig. Al is het er tegenwoordig wel maar één." De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers bevestigd dat ook in de Nederlandse luchtvaart iPads worden gebruikt voor dergelijke informatie, maar of de papieren handleiding dan ook aan de grond blijft kon de vereniging niet zeggen.

Volgens American Airlines is het probleem inmiddels verholpen en vliegt de maatschappij weer op schema.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen