Internet Vandaag26 mei '15 15:47Aangepast op 26 mei '15 16:37

Experts: de luchtvaart is niet klaar voor cyberaanvallen

Auteur: BNR Webredactie

De luchtvaart is niet goed voorbereid op aanvallen van hackers. Dat meldt persbureau Reuters vandaag, na een rondgang bij experts. De kans dat een kwaadwillende hacker de besturing van een vliegtuig overneemt wordt steeds groter.

Vorige maand nog kwam een Amerikaanse hacker, Chris Roberts, groot in het nieuws. Hij zou een vliegtuig gehackt hebben en werd door de FBI ingerekend. Roberts waarschuwde al lange tijd voor beveiligingsfouten in vliegtuigen, en via het enterainmentsysteem aan boord kon hij bij de besturing van het toestel komen. Via zijn advocaat liet de kenner later weten dat hij alleen de veiligheid wilde bevorderen, door aan te tonen dat dit mogelijk is.

Diverse cybersecurity-kenners van over de hele wereld waarschuwen nu voor de problematiek. De luchtvaartsector moet snel in actie komen om een ramp te voorkomen. In de Britse media wordt naar aanleiding van dit verhaal een gerucht aangehaald, dat het vermiste toestel van Malaysia Airlines vorig jaar neergehaald zou zijn door een hacker.

Eén van de kenners in het stuk haalt een onschuldig voorbeeld aan: een hacker zou het al gelukt zijn om het on-board menu van een vliegtuig te kraken. Zo kon hij gratis eten en drinken bestellen aan boord. Dat lijkt onschuldig, schrijft Reuters, maar het toont aan dat vliegtuigbouwers en -maatschappijen zich vooral focussen op de fysieke veiligheid, en niet op de dreiging vanuit de cyberwereld.

Het hele verhaal is hier te lezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen