Internet Vandaag21 jul '15 16:04Aangepast op 21 jul '15 17:06

De zelfopladende telefoon: met zon, wifi of voedingsverbranding?

Auteur: Bram van Dijk

2016 lijkt het jaar te worden van de zelfopladende telefoon. De vraag is: welke techbedrijf gaat de eerste telefoon ontwikkelen die nooit meer leeg is?

Het is het grootste first world problem van deze tijd: een telefoon waar geen energie meer inzit. Op dit moment komen de grootste innovatieve uitvindingen van kleine bedrijfjes.

De zon
Zo heb je het Franse bedrijf SunPartners Technologies. Zij plaatsen een superdun transparant zonnepaneeltje voor je touchscreen, waarmee energie wordt opgewekt. Het heeft weinig nadelen, alleen de helderheid van het scherm wordt iets minder. Volgens de makers is het voldoende om de telefoon niet leeg te laten lopen. Daar komt bij dat het nauwelijks iets kost: maar 1 dollar per plaatje.

Wifi en 4G
Daarnaast heb je het bijzondere hoesje van Nikolas Labs, beschikbaar voor iPhone 6 een de Galaxy S6. Dit hoesje laadt zichzelf op met 4G en wifi. Volgens het promotiefilmpje zet je telefoon sowieso al wifi en 4G om in energie, maar deze energie gebruikt het niet helemaal op. Dus het hoesje vangt deze energie op en geeft het terug aan de telefoon.

Deze campagne heeft al veel het nieuws gehaald, maar de Kickstarter-campagne eindigt over twee dagen en er moet een wonder gebeuren wil het benodigde bedrag van 135.000 euro investering nog binnenkomen. Maar de techniek is er dus al wel. Het doel van Nikolas Labs is dat het uiteindelijk in bestaande telefoons wordt verwerkt.

Voedselverbrangding
Verder zijn er nog wat spelers die energie halen uit beweging en er is zelfs een onderzoeksteam bezig met het putten van energie uit onze voedselverbranding, bloed, zweet en tranen. Maar deze ontwikkelingen zijn allemaal nog wat verder weg.

Apple
De grote techbedrijven zetten op dit moment vooral in op efficiënter gebruik maken van de huidige batterij. Het nieuwe besturingssysteem van Apple, iOS9, geeft je een uur extra batterijduur, bijvoorbeeld. Daarbij: eind vorige week werd bekend dat Apple patent heeft aangevraagd om twee mini-zonnepanelen in hun devices te verstoppen, onder het touchscreen. Of die er gaan komen, is nog de vraag.

'In 2016 de eerste'
In 2016 worden de eerste zelfopladende smartphones verwacht, is te lezen in het Technology Review van de MIT universiteit. Dat zal dan waarschijnlijk gaan om deze kleine bedrijven. Maar het is wachten tot een groot bedrijf een van de kleine jongens opkoopt of de technologie overneemt om standaard hun smartphones er mee uit te rusten. De toekomst met altijd een volle telefoon lijkt eraan te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen