Internet Vandaag8 aug '13 15:58

8 aug: Windows afschaffen, dat valt nog niet mee

Auteur: Herbert Blankesteijn

Het Tor Project, maker van de anonieme browser Tor, raadde deze week aan niet langer Windows te gebruiken Internet Vandaag volgde het advies op, met verrassend resultaat.

Aanleiding was een veiligheidslek in Javascript, waarvoor Tor de schuld aan Microsoft gaf.

IV koos voor Ubuntu, dat vlot installeerde en vol zit met prima software, maar uiteindelijk nota bene geen makkelijk bruikbare versie van Tor bleek te hebben. Dat was een ironische domper.

Tor zelf raadt TAILS aan, maar dat is een 'live' oplossing die vanaf een dvd of stick draait. Dat brengt met zich mee dat hij je instellingen niet bewaart zodat je die altijd weer zelf moet invoeren. Wel heel geschikt als je paranoïde bent (of crimineel) omdat er geen data op de gebruikte pc achterblijven.

Prism-break.org geeft een lijstje met verschillende privacyvriendelijke alternatieven, waaronder Debian en Fedora, die wel normaal op een pc worden geïnstalleerd. IV weet momenteel niet of Tor daar op gebruiksvriendelijke manier inzit.

Beginners doen er goed aan in eerste instantie te experimenteren met een 'live' oplossing omdat die geen veranderingen aanbrengt op de gebruikte pc. Wil je Linux installeren, doe dat dan eerst op een pc die je over hebt. Alleen als het echt bevalt zet je Linux op de pc die je dagelijks gebruikt.

Hier de links naar eerdere afleveringen over privacy van Internet Vandaag:

1 juli: Privacyvriendelijke diensten en software

9 juli: Vervangen van de besturingssoftware op je smartphone

12 juli: Privacyvriendelijke zoekmachines

15 juli: Versleutel je eigen harddisk en usb-sticks

16 juli: Geef privacy niet met de vuilnisman mee

18 juli: Alternatieven voor DropBox, Google Drive, Skydrive...

26 juli: De privacyvriendelijke browser

30 juli: Mail met meer privacy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen